با توجه به شرایط گاز و برق احتمالا واحدهای تولید آهن اسفنجی که از گاز به عنوان منبع اصلی انرژی استفاده می کنند مجبور به کاهش تولید خواهند شد اما این اتفاق چه اثری بر قیمت آن و زنجیره تولید فولاد خواهد داشت؟
به گزارش نوتیفیکیت امروزه نزدیک شدن به فصل سرما نگرانی ها درباره تأمین انرژی صنایع مختلف از جمله صنعت فولاد افزایش یافته است. در واقع اولویت مصرف گاز به تأمین نیازهای خانگی اختصاص می یابد و چنین امری به کمبود انرژی برای این صنعت منجر می شود. در نتیجه واحدهای تولید آهن اسفنجی که از گاز به عنوان منبع اصلی انرژی استفاده می کنند مجبور به کاهش تولید خواهند شد.
روند تغییرات قیمتی این محصول در سال ۱۴۰۲ نشان می دهد میانگین نرخ معامله شده آهن اسفنجی در فروردین ۱۴۰۲ از قیمت ۱۰ هزار و ۹۱۰ تومان با جهش حدود ۲۵ درصدی (معادل ۲ هزار و ۷۰۰ تومان) به قیمت ۱۳ هزار و ۶۰۰ تومان در اسفند ماه رسیده است. در واقع با توجه به روند چند سال اخیر در تولید آهن اسفنجی انتظار میرود قیمت این محصول در بورس کالا تا پایان زمستان به ۷۲ درصد قیمت شمش بلوم و یا حتی بیشتر برسد.
در این راستا محسن مصطفی پور مدیر عامل مجتمع فولاد غدیر نی ریز گفت: طبیعتاً در زمستان با عدم تولید کافی در واحدهای اسفنجی عدم توازن عرضه و تقاضا تشدید شده و به احتمال زیاد افزایش قیمت محصول را به همراه خواهد داشت. در کارخانجات تولیدکننده آهن اسفنجی گاز به عنوان خوراک اصلی محسوب می شود؛ لذا اگر از میزانی بیشتر کاهش یابد به تعطیلی کامل کارخانه ها منجر خواهد شد.
افزایش قیمت ناشی از ناترازی عرضه و تقاضاست
وی ادامه داد: در واقع تجربیات سنوات گذشته نشان داده زمانی که ناترازی در عرضه و تقاضا به وجود می آید افزایش قیمت اتفاق می افتد؛ بنابراین احتمالاً امسال نیز همین روند مجدداً رخ خواهد داد.
از طرفی رضا وکیلی مدیر فروش شرکت فولاد خوزستان در این خصوص بیان کرد: در فصل زمستان به دلیل کاهش تامین گاز و محدودیت های احتمالی برق تولید کاهش خواهد یافت و به تبع آن تقاضا برای آهن اسفنجی نیز ممکن است کاهش یابد؛ همانند شرایطی که در تابستان شاهد بودیم. اگر محدودیت جدی در برق اعمال نشود احتمالاً در زمستان به آهن اسفنجی نیاز پیدا می کنیم که به همین دلیل فولادسازان از هم اکنون نگران این موضوع بوده و اقداماتی را آغاز کرده اند.
وکیلی اظهار داشت: طبق روند سال های گذشته در شرایط مازاد آهن اسفنجی قیمت این محصول تا حدود ۵۵ درصد قیمت شمش کاهش مییابد و در وضعیت کمبود آن حتی تا ۷۲ درصد قیمت شمش افزایش می یابد. با توجه به این تجربه اگر کمبود تولید ادامه پیدا کند می توانیم انتظار افزایش قیمت را داشته باشیم.
پیش بینی قیمت آهن اسفنجی تا پایان سال
همچنین حسین بختیاری کارشناس فولاد گفت: قیمت میانگین آهن اسفنجی در زمستان سال گذشته نسبت به پاییز حدود ۱۵ تا ۲۰ درصد رشد داشت و با توجه به آمار می توان گفت تقریباً به همین میزان عرضه نیز کاهش پیدا کرده بود. بر همین اساس انتظار می رود در صورت کاهش ۱۰ درصدی میزان عرضه قیمت محصول ۱۰ تا ۱۵ درصد افزایش یابد.
وی تصریح کرد: از سوی دیگر فولادسازان به میزان کاهش تولید ضرر می کنند؛ ضمن اینکه تولیدکنندگانی که بخش نورد نیز دارند با افت تولید در شمش و میلگرد مواجه خواهند شد. همچنین با توجه به آمار شرکت ملی گاز ایران چندین میلیارد دلار هزینه برای زیرساخت های گاز لازم داریم تا نیاز فعلی صنایع را برآورده کنند.
محمدعلی ابوئی مهریزی نائب رئیس انجمن نوردکاران فولادی ایران نیز مطرح کرد: سال گذشته قیمت آهن اسفنجی حدود ۱۴ تا ۱۶ هزار تومان بالا رفت در حالی که آخرین قیمت آن در آبان ماه ۱۱ هزار و ۸۰۰ تومان بوده که با توجه به عوامل تولید از طریق گاز و به ویژه گندله که افزایش حدود ۸۰ درصدی داشته سود کمتر از ۳ درصدی دارد.
عوامل رشد قیمت آهن اسفنجی
وی ادامه داد: قطعی برق برای واحدهای تولیدی و از سوی دیگر افزایش هزینه گندله که تحت تأثیر نرخ ارز آزاد قرار گرفته از عوامل رشد قیمت آهن اسفنجی هستند. این در حالیست که گندله در بازار داخلی حتی گران تر از قیمت صادراتی به فروش می رسد.
ابوئی تأکید کرد: قطعا تغییر قیمت آهن اسفنجی امسال رخ خواهد داد و در صورتی که قیمت ها به محدوده ۱۵ تا ۱۶ هزار تومان برسد تازه به سطح سال گذشته خواهیم رسید؛ در حالی که افزایش هزینه ها شامل قیمت گاز و هزینه های جانبی نرخ تمام شده تولید را به شدت افزایش داده است.
نائب رئیس انجمن نوردکاران فولادی تصریح کرد: از سوی دیگر افزایش قیمت هایی که ابتدای زنجیره در حال رخ دادن است غیرمنطقی بوده و در این راستا می توان گفت دست های پنهانی وجود دارد که توازن قیمتی را به هم ریخته و غیر عقلانی عمل می کند. بر همین اساس در صورتی که هزینه های مواد اولیه همچنان با نرخ ارز آزاد محاسبه شود احتمالاً امسال قیمت تمام شده آهن اسفنجی به بیش از ۲۰ هزار تومان برسد.
پایان خبر نوتیفیکیت
آیا شما به دنبال کسب اطلاعات بیشتر در مورد "دومینوی چالش فولادسازان ادامه دارد؛ دیروز برق، امروز گاز" هستید؟ با کلیک بر روی اقتصادی، به دنبال مطالب مرتبط با این موضوع هستید؟ با کلیک بر روی دسته بندی های مرتبط، محتواهای دیگری را کشف کنید. همچنین، ممکن است در این دسته بندی، سریال ها، فیلم ها، کتاب ها و مقالات مفیدی نیز برای شما قرار داشته باشند. بنابراین، همین حالا برای کشف دنیای جذاب و گسترده ی محتواهای مرتبط با "دومینوی چالش فولادسازان ادامه دارد؛ دیروز برق، امروز گاز"، کلیک کنید.