سه کشور ایران، چین و روسیه برای نخستین بار با ارایه بیانیه مشترکی خطاب به شورای حکام آژانس، از کشور های غربی خواستند که از خود اراده سیاسی نشان دهند و به تعهدات برجامی خود بازگردند.
به گزارش گروه سیاست خبرگزاری علم و فناوری نوتیفیکیت، سه کشور ایران، چین و روسیه ایران، چین و روسیه در بیانیه مشترکی خطاب به شورای حکام آژانس تاکید کردند که مفاد برجام همچنان معتبر است و طرفین غربی باید با اتخاذ اراده سیاسی، گام های لازم را برای ازسرگیری اجرای توافق سال 94 بردارند.
این بیانیه از سوی میخاییل اولیانوف، نماینده روسیه در سازمان های بین المللی ارایه شد.
در بخشی از این بیانیه می خوانیم: ما سه کشور از هیچ تلاشی برای بازگرداندن برجام دریغ نکردیم. در 8 دور مذاکره در اینجا در وین شرکت و آمادگی خود را برای بازگشت به این توافق بر اساس متن اوت 2022 تایید کردی؛ اما متاسفانه، سایر شرکت کنندگان برجام شامل فرانسه، آلمان، انگلیس و همچنین آمریکا، باوجود وعده های خود، روند متفاوتی را انتخاب کردند و به خاطر ملاحظات سیاسی خودشان، هدف مشترک ازسرگیری اجرای برجام توسط ما را نادیده می گیرند.
در ادامه این بیانیه آمده است: جمهوری خلق چین، جمهوری اسلامی ایران و فدراسیون روسیه بر این عقیده هستند که مفاد برجام در چارچوب قطعنامه 2231 شورای امنیت همچنان معتبر است.
این بیانیه با ذکر مثال به کارشکنی تروییکای اروپایی در نحوه اجرای برجام پرداخت و افزود: در 19 اکتبر 2023 تعدادی از محدودیت های ایران برداشته شد و دبیرخانه از وب سایت شورای امنیت نام شماری از افراد مشمول اقدامات محدودکننده مندرج در بند های 3، 4 و 6 (ج) و (د) ضمیمه به قطعنامه 2231 را حذف کرد. بااین حال، طرف های اروپایی برجام به همراه چند کشور دیگر رویکرد متفاوتی را انتخاب کردند و به طور یک جانبه این محدودیت ها را در سطح ملی در مغایرت با قطعنامه 2231 شورای امنیت حفظ کردند و بازه های زمانی مقررشده در برجام را زیر سوال می برند.
ما با یادآوری بند 8 از قطعنامه 2231، تاکید می کنیم که پس از بازه های زمانی پیش بینی شده در برجام و قطعنامه شورای امنیت، با برنامه هسته ای ایران به همان روشی که با هر یک از دولت های دیگر فاقد سلاح هسته ای عضو NPT برخورد می شود، رفتار خواهد شد.
درنهایت، سه کشور چین، ایران و روسیه در بیانیه خود تـاکید کردند: زمان آن رسیده است که کشور های غربی اراده سیاسی نشان دهند و با پرهیز از چرخه بی پایان تشدید (تنش) که تقریباً طی دو سال گذشته به آن دامن زده اند، گام لازم را برای ازسرگیری اجرای برجام اتخاذ کنند.
این سه کشور تصریح کردند: هنوز هم امکان انجام این کار (ازسرگیری اجرای برجام) وجود دارد و جمهوری خلق چین، جمهوری اسلامی ایران و فدراسیون روسیه برای آن آماده هستند.
به گزارش نوتیفیکیت، بیانیه اخیر با تمرکز بر تعهد ایران به الزامات قیدشده در برجام و در مقابل، کارشکنی طرفین غربی در شرایطی صادر شد که تروییکای اروپایی در اقدامی ضدایرانی پیش نویس قطعنامه ای را به دبیرخانه شورای حکام آژانس بین المللی انرژی اتمی ارایه داده است.
در این قطعنامه که انتظار می رود امروز به رای گذاشته شود، بدون اشاره به همکاری های ایران با آژانس بین المللی انرژی اتمی، از تهران خواسته شده است تا اقدامات ضروری و فوری ای را برای حل وفصل مسایل ادعایی پادمانی در پیش بگیرد.
پیش نویس این قطعنامه همچنین از ایران می خواهد بیانیه موسوم به 4 مارس درباره حل وفصل تمام موضوعات باقیمانده بین ایران و آژانس را «بدون تاخیر» اجرا کند و مجوز بازرسان آژانس را که ایران بر اساس حقوق حاکمیتی مصرح در ماده 9 موافقت نامه جامع پادمان لغو کرده است، احیا کند.
در قطعنامه پیشنهادی ادعا شده است که در صورت عدم «همکاری لازم، کامل و بدون ابهام ایران با آژانس بین المللی انرژی اتمی برای حل وفصل همه مسایل پادمانی باقیمانده» ممکن است از مدیرکل آژانس خواسته شود که یک «ارزیابی جامع و به روز شده در مورد احتمال حضور یا استفاده از مواد هسته ای اعلام نشده در ارتباط با مسایل باقی مانده گذشته و حال، در مورد برنامه هسته ای ایران، بر اساس اطلاعات موجود ارایه کند.»
روز گذشته، «رافایل گروسی» مدیرکل آژانس بین المللی انرژی اتمی، در گزارش خود خطاب به شورای حکام مدعی شد که «هیچ پیشرفتی» در حل مسایل پادمانی حاصل نشده است.
این مسایل مربوط به ادعای کشف ذرات اورانیوم در دو سایت از پیش اعلام نشده به آژانس است.
وی در جمع خبرنگاران مستقر در وین از قطعنامه علیه ایران در نشست شورا نه حمایت و نه با آن مخالفت کرد؛ اما به طور تلویحی فشار بر ایران را رویکرد سنجیده ای ندانست و با اشاره به سفر اخیرش به تهران گفت که به تعاملات با ایران برای پیشبرد بیانیه 4 مارس ادامه می دهد.
گروسی پیش از برگزاری نشست شورای حکام مدعی شده بود که مذاکرات برنامه ریزی شده با ایران پس از درگذشت ابراهیم رییسی رییس جمهور ایران در سانحه سقوط بالگرد به حالت تعلیق درآمده است.
بیانیه چهارم مارس، توافقی بود که اسفند 1401 میان ایران و آژانس بین المللی انرژی اتمی برای حل وفصل تمامی مسایل باقی مانده بین دو طرف صورت گرفت. بر اساس آن، جمهوری اسلامی ایران به طور داوطلبانه با فعالیت های راستی آزمایی و نظارت بیشتر بازرسان آژانس، در چارچوب قانون راهبردی مجلس (قانون اقدام راهبردی برای لغو تحریم ها و صیانت از منافع ملت ایران) موافقت کرد. در پی آن، جلسات متعددی در سطح کارشناسی برگزار و چندین موضوع فنی بین ایران و آژانس حل وفصل شد.
آیا شما به دنبال کسب اطلاعات بیشتر در مورد "ایران، چین، روسیه: برجام معتبر است؛ غرب به چرخه تشدید تنش پایان دهد" هستید؟ با کلیک بر روی اجتماعی، آیا به دنبال موضوعات مشابهی هستید؟ برای کشف محتواهای بیشتر، از منوی جستجو استفاده کنید. همچنین، ممکن است در این دسته بندی، سریال ها، فیلم ها، کتاب ها و مقالات مفیدی نیز برای شما قرار داشته باشند. بنابراین، همین حالا برای کشف دنیای جذاب و گسترده ی محتواهای مرتبط با "ایران، چین، روسیه: برجام معتبر است؛ غرب به چرخه تشدید تنش پایان دهد"، کلیک کنید.