تحریر دفاتر قانونی چیست؟ [نحوه تحریر و انواع آن]

یکی از الزمات مالیاتی برای اشخاص حقیقی و حقوقی تحریر دفاتر مالیاتی است که در ماده 6 قانون تجارت و 95 قانون مالیات های مستقیم به آن اشاره شده است. این دفاتر شامل دفاتر روزنامه کل و دارایی است که باید دقیق و خط خوردگی ثبت و پلمپ شود. عدم رعایت اصول ثبت باعث عواقب سنگینی مانند محاسبه مالیات علی الرأس و جریمه های 20 و 10 درصدی می گردد.
برای پیشگیری از این مشکلات و مدیریت دقیق امور مالی استفاده از خدمات حسابداری و خدمات مالیاتی تخصصی پیشنهاد می شود. کارشناسان شرکت حسابداری دهناد آماده اند با ثبت دقیق دفاتر و تنظیم اظهارنامه مالیاتی شفافیت و انطباق مالیاتی شما را تضمین کنند.

تحریر دفاتر قانونی چیست؟ [نحوه تحریر و انواع آن]

تحریر دفاتر قانونی چیست؟

تحریر دفاتر قانونی فرآیند ثبت دقیق و منظم اطلاعات مالی کسب و کارها در دفاتر رسمی مثل دفاتر روزنامه و دفتر کل است. این عمل بر اساس قوانین مالیاتی به ویژه ماده 6 قانون تجارت انجام می شود. طبق این قانون تمامی رویداد های مالی به شکلی منظم و بدون خط خوردگی نگارش می گردد.
دفاتر قانونی شامل تمامی معاملات مالی است و باید به صورتی تنظیم شود که در دعاوی مالی و برای اعتبار سنجی مالیات قابلیت استناد داشته باشند. شرکت ها باید دفاتر قانونی خود را از طریق سامانه های مشخص و طبق روال قانونی تهیه و با دقت زیاد آن ها را نگارش کنند.
اهمیت دفاتر قانونی به دلیل نقش حیاتی آن ها در شفافیت مالی و جلوگیری از تقلب است. به همین دلیل حسابداران باید با رعایت دقیق قوانین این دفاتر پلمپ شده را بنویسند. برای توضیحات کامل تر از مقاله پلمپ دفاتر قانونی دیدن کنید.

انواع دفاتر قانونی یا دفاتر حسابداری

دفاتر قانونی حسابداری ابزاری مهم برای ثبت و نظارت بر تراکنش ها و رویداد های مالی شرکت ها هستند. توسعه این دفاتر به مدیریت مالی دقیق تر و انطباق با قوانین کمک می کند. در ادامه با انواع دفاتر قانونی آشنا می شویم:
دفتر روزنامه: در این دفتر تمامی معاملات و تراکنش های مالی بر اساس تاریخ رخداد ثبت می شود. ستون های مختلف این دفتر شامل شماره سند تاریخ توضیحات بدهکاری و بستانکاری است. دفتر روزنامه برای ارائه صورت های مالیاتی سالیانه مفید است.
دفتر کل: این دفتر به دسته بندی دقیق تر معاملات کمک می کند. در دفتر کل برای هر حساب صفحه جداگانه وجود دارد و رویداد های مرتبط با آن حساب در این صفحه ثبت می شود. این دفتر برای شرکت های بزرگ با معاملات پیچیده کاربردی است.
دفتر دارایی: طبق ماده 9 قانون تجارت در دفتر دارایی تمامی دارایی های منقوق و غیر منقول مطالبات و دیون تجار ثبت می شود. امروزه کاربرد این دفتر کاهش یافته و فقط برای ثبت اموال و دارایی ها مورد استفاده قرار می گیرد.
دفتر کپیه: بر اساس ماده 10 قانون تجارت از این دفتر برای ثبت صورت حساب ها و نامه نگاری ها به ترتیب تاریخ استفاده می گردد. با ظهور سیستم های مالی آنلاین استفاده از این دفتر منسوخ شده است.

لیست مشاغلی موظف به تحریر دفترلیست مشاغلی موظف به تحریر دفتر

چه مشاغلی باید تحریر دفاتر انجام دهند؟

براساس ماده ۹۵ قانون مالیات های مستقیم و ماده ۶ قانون تجارت تحریر دفاتر قانونی یکی از تکالیف مالیاتی برای اشخاص حقیقی گروه اول و حقوقی است. اشخاص و مشاغلی که باید دفاتر قانونی را تحریر کنند شامل موارد زیر هستند:

  • دارندگان کارت بازرگانی باری صادرات و واردات
  • صاحبان کارخانه ها و بهره برداران از معادن با جواز تاسیس یا پروانه بهره برداری
  • صاحبان هتل های 3 تا 5 ستاره
  • مدیران بیمارستان ها زایشگاه ها و کلینیک های خصوصی
  • صاحبان صرافی ها
  • فروشگاه های زنجیره ای دارای مجوز فعالیت
  • اشخاص حقیقی که فروش کالا و خدمات سالانه شان بیشتر از 15 میلیارد تومان برای فروش کالا و 7.5 میلیارد تومان برای ارائه خدمات باشد.

چرا دفاتر قانونی به صورت پلمپ شده هستند؟

پلمپ دفاتر قانونی به منظور شفافیت و اطمینان از صحت اطلاعات مالی انجام می شود. این دفاتر که طبق ماده 6 قانون تجارت برای اشخاص حقیقی و حقوقی در حوزه بازرگانی ضروری است؛ اطلاعات مالی مجموعه را در خود جای می دهد. پلمپ دفاتر با منگوله دار کردن و درج شماره و نام شرکت انجام می شود تا احتمال هرگونه دستکاری و تغییر غیرقانونی از بین برود.همچنین ههر و شماره گذاری صفحات باعث نظارت و بررسی دقیق تر اطلاعات مالی می شود.

علت رد دفاترعلت رد دفاتر

علت رد دفاتر قانونی

رد دفاتر قانونی معمولا به دلایلی مانند عدم رعایت اصول ثبت و نگهداری استاندارد های مالیاتی اتفاق می افتد. دلایل اصلی شامل این موارد است:

  • دفاتر قانونی به هر دلیلی از پلمپ خارج شده باشد.
  • مفقود شدن حتی یک برگ نیز باعث رد دفاتر می شود.
  • تاخیر بیش از 15 روز در ثبت دفاتر روزنامه
  • تاخیر بیش از حد مجاز در ثبت دفاتر کل
  • عدم ثبت حتی یک رویداد مالی
  • عدم انطباق دفاتر با آیین نامه تحریر و استاندارد های حسابداری
  • تغییر روش نگهداری بدون اطلاع به اداره مالیات
  • حذف تغییر یا ثبت اطلاعات با مداد یا محلول های شیمیایی
  • حذف یا نقض داده ها در دفاتر الکترونیکی
  • سفید ماندن غیر متعارف سفحات
  • وجود تناقض در اطلاعات سیستمی و دفاتر

عواقب عدم تنظیم دفاتر قانونی چیست؟

عدم تنظیم و نگهداری دفاتر قانونی پیامدهای جدی مالیاتی و حقوقی به همراه دارد. طبق بند 3 ماده 542 قانون تجارت تاجری که دفاتر او ناقص نادرست یا بی نظم باشد امکان دارد به حکم دادگاه ورشکسته به تقصیر شناخته شود. همچنین اگر در داگاه استناد بر دفاتر تجاری شود عدم ارائه دفاتر به ممیز یا دادگاه در صورتی که دلیل موجهی مانند تلف شدن دفتر ارائه نگردد؛ قرائن مثبته بر ضرر تاجر خواهد بود.
از بعد مالیاتی نیز بر اساس قانون مالیات های مستقیم رد دفاتر قانونی منجر به محاسبه مالیات علی الرأس می شود. به این معنی که مامور مالیاتی مالیات را بر اساس مشاهدات تعیین می کند. علاوه بر این جریمه 20 درصدی عدم ارائه دفاتر و 10 درصدی رد دفاتر نیز اعمال می گردد. در نهایت این بی نظمی اعتبار مالیاتی شما را به شدت کاهش و منجر به افزایش هزینه های مالیاتی می شود.
برای جلوگیری از این مشکلات می توانید از خدمات حسابداری و خدمات مالیاتی شرکت حسابداری دهناد استفاده کنید. کارشناسان مجموعه دفاتر را به صورت دقیق برای شما ثبت می کنند و اظهارنامه مالیاتی را آماده و به سازمان مالیاتی ارائه می دهند.

منبع: شرکت حسابداری دهناد | https://dehnaad.com/

آیا شما به دنبال کسب اطلاعات بیشتر در مورد "تحریر دفاتر قانونی چیست؟ [نحوه تحریر و انواع آن]" هستید؟ با کلیک بر روی اقتصادی, کسب و کار ایرانی، اگر به دنبال مطالب جالب و آموزنده هستید، ممکن است در این موضوع، مطالب مفید دیگری هم وجود داشته باشد. برای کشف آن ها، به دنبال دسته بندی های مرتبط بگردید. همچنین، ممکن است در این دسته بندی، سریال ها، فیلم ها، کتاب ها و مقالات مفیدی نیز برای شما قرار داشته باشند. بنابراین، همین حالا برای کشف دنیای جذاب و گسترده ی محتواهای مرتبط با "تحریر دفاتر قانونی چیست؟ [نحوه تحریر و انواع آن]"، کلیک کنید.