آفتاب نیوز :
شرم یک احساس جهانی است و برای هنجار پذیری توسط همه جوامع استفاده می شود. اما زمانی احساس شرم با فرد ماندگار شده مشکل ساز می شود. برای اینکه شرم را بهتر درک کرده، نیاز دارد یه تعریف از شرم ارایه شود. شرم شامل احساسات منفی نسبت به خود می شود و اگرچه فرد می تواند توسط همسالان یا به طور کلی جامعه شرمنده شود، شرم را می توان به صورت مخفیانه نیز تجربه کرد.
البته باید توجه داشت شرم حل نشده مشکلات گوناگونی را در بزرگسالی ایجاد می کند که شامل احساس افسردگی، اضطراب و اعتماد به نفس پایین می شود. شرم همچنین ممکن است نشانه برخی از تشخیص های سلامت روان، مانند بدشکلی بدن، یا محصول یک تجربه آسیب زا، مانند تجاوز جنسی باشد. با این حال اگر شرم باعث شود خودتان را سختگیرانه ارزیابی کنید، مشکل ساز می شود. چراکه این منتقد درونی به شما می گوید که آدم بد یا بی ارزشی هستید.
درمانگران سال ها به مراجعان آموزش می دادند که «کودک درون خود» را تقویت کنند و این راهبرد درمانی در موارد بسیاری اثربخش واقع می شد اما آموزش شفقت به خود چیزی فراتر از این حرف ها است و به قربانیان کمک می کند که با رنج کودکی خود ارتباط عمیق تری برقرار کنند.آنها به خاطرات خود از سوء استفادۀ جسمی، جنسی، هیجانی و بی توجهی می پیوندند اما این بار با فاصله، نه اینکه از نو سوء استفاده را تجربه کنند، بلکه در قالب شاهدی مشفق آن خاطرات را به یاد می آورند و بدون اینکه دوباره تبدیل به آن کودک شوند، نسبت به کودکی خود، شفقت می ورزند. به این ترتیب با یادآوری خاطرات، احتمال تجربۀ مجدد تروما کاهش می یابد و این امکان را به فرد می دهد که خود او محافظ و مراقب عاشقی باشد که در کودکی به آن نیاز داشت. این مراقب به او کمک می کند تا زخم های خویش را التیام بخشد و بیاموزد که اکنون با خود مهرورزانه تر و عاشقانه تر رفتار کند.
با این حال، حقیقت این است که چقدر عمیقاً احساس شرمندگی می کنید، ربطی به ارزش شما یا کارهای اشتباهی که انجام داده اید ندارد.برخی دیگر از مفاهیم رایج که با شرم همپوشانی دارند عبارتند از خجالت، تحقیر و گناه؛ با این حال، این اصطلاحات مختلف دارای تفاوت های ظریف در معنایی هستند که دانستن آنها برای درک بهتر شرم مهم است.
نشانه های شرم
آیا نمی دانید که ممکن است شرم را تجربه کنید؟ در زیر فهرستی از واکنش های شرمساری که به گفته روان پزشک پیتر برگین در کتاب گناه، شرم، و اضطراب ارایه شده است، آورده شده است: احساس حساس بودن،احساس عدم قدردانی،سرخ شدن غیر قابل کنترل،احساس استفاده شدن،احساس طرد شدن، احساس می کنید تاثیر کمی دارید، نگرانی از اینکه دیگران در مورد شما چه فکری می کنند، نگرانی از اینکه با شما محترمانه رفتار نمی شود،احساس می کنید دیگران از شما سوء استفاده می کنند،می خواهید حرف آخر را شما بزنید،افکار یا احساسات خود را به اشتراک نمی گذارید زیرا می ترسید خجالت بکشید،ترس از نامناسب بودن یا احمق به نظر رسیدن،نگران شکست خوردن بیشتر از انجام یک کار غیر اخلاقی،کمال گرا بودن،احساس یک فرد خارجی یا اینکه متفاوت هستید یا کنار گذاشته شده اید،احساس مشکوک بودن یا اینکه نمی توانید به دیگران اعتماد کنید،نمی خواهید در مرکز توجه قرار بگیرید،می خواهید مردم را دور کنید یا خود را کنار بکشید،احساس اینکه نمی توانید خود واقعی خود باشید،تلاش برای پنهان کردن خود یا نامحسوس بودن،از دست دادن هویت،احساس ناکافی بودن،احساس پشیمانی
شرم در مقابل گناه
شرم با گناه دو مقوله جدا هستند. شخص زمانی احساس گناه می کند که عمل اشتباهی را انجام داده و نسبت به آن احساس بدی داشته باشد.اما شرم امر دورنی است که به شخصیت شما ربط دارد و فکر می کنید غیرقابل قبول است. ربطی به انجام کار اشتباه ندارد. معمولا احساس شرم زمانی روی می دهد که درک می کنید که به اندازه کافی خوب نیستید.
اگر بتوانید بیاموزید که احساس گناه خود را از شرم جدا کنید، این یکی از اولین قدم ها برای کاهش شرم به طور کلی خواهد بود.اکنون که شرم خود را شناسایی و تایید کردید، زمان آن فرا رسیده است که برای پذیرش آن تلاش کنید. شاید این کار غیرممکن به نظر برسد، اما برای رهایی از شرم لازم است که این احساسات را از درون خود بیرون بیاورید.
طبیعی است که هنگام انجام این کار دچار مشکل شوید. مهم است که به خودتان عشق و پذیرش نشان دهید و اطراف تان را با کسانی که همین موارد را به شما نشان می دهند احاطه کنید. شما به افرادی نیاز دارید که شما را بدون قید و شرط بپذیرند. اگر چنین چیزی در زندگی شما وجود ندارد، آن را در بین دوستان، خانواده یا حتی یک گروه ی حمایتی جست وجو کنید.
به یاد داشته باشید که وقتی احساس شرم می کنید، عشق شما به خودتان باید بی قید و شرط باشد. با خودتان و با دیگران صادق باشید. از شرمی که احساس می کنید اجتناب نکنید، بلکه در مورد احساسات خود صحبت کنید و آن ها را در فضای امنی که ایجاد کرده اید به اشتراک بگذارید.
آیا شما به دنبال کسب اطلاعات بیشتر در مورد "کودک درونت را در آغوش بگیر" هستید؟ با کلیک بر روی پزشکی، آیا به دنبال موضوعات مشابهی هستید؟ برای کشف محتواهای بیشتر، از منوی جستجو استفاده کنید. همچنین، ممکن است در این دسته بندی، سریال ها، فیلم ها، کتاب ها و مقالات مفیدی نیز برای شما قرار داشته باشند. بنابراین، همین حالا برای کشف دنیای جذاب و گسترده ی محتواهای مرتبط با "کودک درونت را در آغوش بگیر"، کلیک کنید.